
آزمایش خون بدو استخدام یکی از مراحل حیاتی در فرآیند استخدام و بررسی سلامت جسمی کارکنان جدید به شمار میرود و گاهی کارکنانی که در شرکت مشغول به کار هستند نیز باید آن را انجام دهند.
این آزمایشها به کارفرما کمک میکند تا اطلاعات دقیقی دربارهی وضعیت سلامت جسمی و فیزیکی کارمندان جدید به دست آورد و از وقوع مشکلات بهداشتی در آینده جلوگیری کند. در این مقاله، به بررسی جزئیات آزمایش خون بدو استخدام، نوع آزمایشها، مدت زمان انجام آنها و اهمیت این آزمایشها خواهیم پرداخت پس چنانچه مایل هستید بدانید آزمایشات خون بدو استخدام شامل چیست ؟ ادامه این مطلب را از دست ندهید.
چرا آزمایش خون بدو استخدام مهم است ؟
از آنجایی که افراد در محیط کار با یکدیگر تعامل دارند و استخدام یک نیروی جدید در هر شرکتی ممکن است بر سلامت کلی کارمندان و بهرهوری از آنها تأثیر بگذارد انجام آزمایش خون بدو استخدام حائز اهمیت است؛ در ادامه دلیل اهمیت این کار را برای شما شرح میدهیم.
- تشخیص بیماریهای احتمالی: با استفاده از آزمایش خون، کارفرما میتواند بیماریهای پنهانی که ممکن است فرد به آن مبتلا باشد را شناسایی کند. این موضوع به ویژه در صنایع خاص که سلامت فیزیکی کارکنان حیاتی است، اهمیت بیشتری دارد.
- کاهش خطرات برای سایر کارکنان: در برخی مشاغل، سلامت یک کارمند میتواند بر سلامت سایر همکاران تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، در صنایع بهداشتی یا غذایی، وجود بیماریهای واگیر میتواند به سرعت به دیگران منتقل شود.
- استخدام افراد مناسب: اطلاع از وضعیت سلامت جسمی کارمندان به کارفرما این امکان را میدهد که افرادی را استخدام کند که توانایی انجام وظایف شغلی خود را دارند.
انواع آزمایشهای خون
آزمایش خون بدو استخدام میتواند شامل یک یا چند نوع آزمایش زیر باشد:
- آزمایش CBC (Complete Blood Count): این آزمایش به بررسی تعداد و نوع گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها کمک میکند. البته کارفرما میتواند اندازه سلولهای خونی، محاسبه مقدار اوره خون، آنزیمهای کبدی، اندازه کراتینین، اندازه تری گلیسرید، سطح کلسترول و قند ناشتا را از طریق آزمایش خون بررسی کند. نتایج این آزمایش میتواند نشاندهندهی کمخونی، عفونتها و بیماریهای دیگری مثل دیابت یا بیماریهای کلیوی را مشخص کند.
- آزمایشهای عفونی: در این مورد، ممکن است آزمایشهایی برای تشخیص عفونتهای خاص مانند هپاتیت، HIV و سایر بیماریهای واگیر انجام شود.
- آزمایشهای مربوط به مواد مخدر: بسیاری از کارفرماها به منظور جلوگیری از مصرف مواد مخدر در محل کار، آزمایشهای مربوط به مواد مخدر را نیز در کنار آزمایش خون انجام میدهند.
- آزمایشهای هورمونی: در برخی موارد، آزمایشهای هورمونی نیز ممکن است لازم باشد تا وضعیت هورمونهای فرد مورد بررسی قرار گیرد.
آزمایش اعتیاد شامل چه چیزهایی است؟
آزمایش اعتیاد نیز یکی از مهمترین آزمایشهای بدو استخدام محسوب میشود که بسته به نوع تست، نمونههایی از مایعات بدن مانند خون، ادرار یا بزاق جمعآوری میشود. تستهای ادراری، که رایجترین نوع تست اعتیاد هستند، معمولاً به دنبال شناسایی حضور مواد مخدر مانند مرفین، کدئین، THC (ماده مؤثر در ماریجوانا)، کوکائین و آمفتامینها هستند. همچنین، تستهای خون به دلیل دقت بالاتر و توانایی در تشخیص مصرف مواد در زمان حاضر، برای برخی از مواد خاص مانند الکل یا مواد مخدر سنگینتر مورد استفاده قرار میگیرند.
مدت اعتبار آزمایش خون از بدو استخدام
آزمایش خون طب کار به عنوان بخشی از ارزیابیهای پزشکی شغلی، معمولاً دارای حقوق و اعتبار خاصی است. اعتبار این آزمایشها بستگی به نوع شغل و شرایط کاری دارد برای مثال اکثر آزمایشهای خون به مدت یک ماه اعتبار دارند، اما به طور کلی نتایج این آزمایشها معمولاً بین ۶ تا ۱۲ ماه اعتبار دارند. به عبارتی، اگر مدت زمان بیشتری از انجام آزمایش گذشته باشد یا تغییراتی در وضعیت سلامتی یا شرایط کاری فرد ایجاد شده باشد، ممکن است نیاز به انجام مجدد آزمایش وجود داشته باشد. همچنین، برخی صنایع حساستر ممکن است الزامات خاصتری داشته باشند که در این موارد، مشاوره با پزشک یا متخصص طب کار ضروری است.
هزینه آزمایش خون قبل از استخدام به عهده کیست؟
طبق قانون هزینه آزمایشهای طب معمولاً به عهده کارفرما است، زیرا این آزمایش بخشی از فرآیند استخدام و ارزیابی سلامت کارمندان به شمار میآید. کارفرماها به منظور اطمینان از اینکه کارمندان جدید قادر به انجام وظایف شغلی خود بدون خطر برای سلامتی خود یا دیگران هستند، ممکن است این آزمایشها را الزامی کنند. با این حال، در برخی موارد، متقاضی کار تمام هزینهها را میپردازد و توافقات خاص میان کارفرما و کارمند میتواند منجر به نپرداختن هزینه آزمایش خون توسط کارفرما شود.
چه مدارکی برای آزمایش خون باید همراه داشته باشیم؟
همانگونه که پیشتر اشاره کردیم آزمایش خون یکی از مراحل مهم در فرآیند استخدام است که به منظور ارزیابی سلامت جسمانی و تشخیص بیماریهای احتمالی متقاضیان انجام میشود. این آزمایش میتواند به کارفرما کمک کند تا از سلامت فرد اطمینان حاصل کند و همچنین از بابت ابتلا به بیماریها یا شرایط خاص که میتواند بر روی عملکرد شغلی تأثیر بگذارد، آگاهی پیدا کند. برای انجام این مرحله باید مدارک زیر را با خود داشته باشید.
- اصل و کپی از شناسنامه و کارت ملی: از آنجایی که این مدارک هویت شما را تایید میکند و اطلاعات شخصی شما را در اختیار مسئول مربوطه قرار میدهد حضور آن الزامی است.
- نامه یا دستور استخدام: در بسیاری از موارد، کارفرما برای انجام آزمایش خون، نامه یا دستور خاصی را صادر میکند. همراه داشتن این نامه کمک میکند تا مطمئن شوید که آزمایشهای لازم بهدرستی انجام میشود و هیچ چیزی جا نیفتاده است.
- سوابق پزشکی: اگر شما سابقه بیماری خاصی دارید یا داروهایی مصرف میکنید، بهتر است سوابق پزشکی خود را به همراه داشته باشید.
- مدارک مربوط به بیمه درمانی: چنانچه از قبل بیمه درمانی داشته باشید نیز میتوانید مدارک آن را همراه خود ببرید.
- فرمهای تأییدیه: در برخی موارد، ممکن است به جز تأیید هویت خود، لازم باشد که فرمهای خاصی را پر کرده و به تأیید پزشک برسانید.
- کارت پایان خدمت یا معافیت: اکثر کارها به کارت پایان خدمت نیاز دارند.
- عکس ۳×۴
دلایل رد شدن در طب کار
رد شدن در طب کار ممکن است به عوامل متعددی مرتبط باشد. وجود بیماریهای مزمن، یکی از مهمترین دلایل رد شدن در زمان استخدام است. بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی میتوانند توانایی فرد را در انجام وظایف شغلی تحت تأثیر قرار دهند، به ویژه در مشاغلی که نیاز به فعالیت بدنی یا تحمل فشار زیاد دارند.
همچنین، وجود اختلالات روانی مانند اضطراب یا افسردگی نیز میتواند منجر به رد شدن فرد در طب کار شود، زیرا این اختلالات ممکن است بر روی عملکرد فرد در محیط کار تأثیر منفی بگذارد. دیگر عواملی که میتواند به رد شدن در طب کار منجر شود شامل ناتوانیهای جسمی، عدم تطابق با شرایط فیزیکی شغل و حتی سابقه استفاده از مواد مخدر یا الکل است که میتواند به نگرانیهای ایمنی در محل کار دامن بزند. علاوه بر این، عدم رعایت برخی مسائل بهداشتی و سبک زندگی غیرسالم، مانند تغذیه نادرست و عدم فعالیت بدنی، نیز میتواند به مشکلات سلامت و در نتیجه رد شدن در طب کار منجر شود.
کلام آخر
آزمایشات خون بدو استخدام شامل چیست؟ یکی از مهمترین سوالاتی که برای افراد متقاضی کار پیش میآید.
از آنجایی که این آزمایش برای بررسی وضعیت عمومی سلامتی او گرفته میشود. این آزمایشات شامل اندازه گیری سطوح هموگلوبین، گلبولهای قرمز و سفید، و پلاکتها است. البته در موارد تخصصیتر، مانند استخدام در مشاغل حساس به سلامت و ایمنی، آزمایشات میتوانند شامل بررسیهای شیمیایی خون، تستهای هورمونی، و آزمایشهای مایعات طبیعی بدن برای شناسایی وجود بیماریهای عفونی یا مزمن باشد. همچنین، در برخی از مواقع، نمونه خون جهت بررسی وجود مواد مخدر یا الکل در بدن نیز مورد آزمایش قرار میگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید