اغلب صاحبان حرفهها در مصاحبههای کاری به سوالات متفاوتی میپردازند تا به واسطه این سوالات، بهترین فرد را برای یک موقعیت شغلی انتخاب کنند. در این مصاحبهها معمولا سوالات رفتاری، فنی و روانشناسی پرسیده میشود. اگر شما هم قصد دارید در مصاحبه شغلی شرکت کرده و به سوالات روانشناسی پاسخ صحیحی دهید، با ما همراه باشید تا با سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی و نحوه پاسخ دهی به آنها آشنا شوید.
بررسی سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی
سوالات رواشناسی/ روانشناختی از جمله اصلیترین مراحل مصاحبه تخصصی در فرآیند استخدام شغلی است که اثر بسیار مهمی در ارزیابی توانمندیهای فرد جهت تصدی دارد. لذا بهتر است افراد با اعتماد به نفس و در اختیار داشتن اطلاعات کافی و مناسب از این حوزه، وارد جلسات مصاحبههای شغلی شوند.
نمونه سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی
سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی عمدتا به دنبال بررسی واکنش شما در مقابل یک موقعیت ویژه یا بررسی واکنش شما به یک موقعیت فرضی هستند که توسط کارفرما بررسی میشود. طراحی سوالات روانشناسی با این هدف صورت میگیرد که شخصیت شما و مهارتهای نرم شما را مورد بررسی قرار دهند.
اغلب بیشتر سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی از نوع “موقعیتی” طراحی میشوند و باید جهت پاسخدهی به آنها از تکنیک STAR استفاده کرد. در ادامه به برخی از سوالاتی که احتمال دارد از نوع روانشناسی در مصاحبههای شغلی از شما بپرسند اشاره میکنیم:
۱. آیا می توانید درباره یکی از چالش های احتمالی که در سازمان با آن مواجه می شوید، ایده نوآورانهای بگویید؟
کارفرما با پرسش این سوال به دنبال نحوه برخورد شما با مشکلات و بررسی میزان تفکر خلاق شماست. در این جا بهتر است با بررسی تکنیک STAR (ارائه یک موقعیت- توضیح وظایفتان- عملی که برای رفع مشکل انجام دادهاید- و بررسی نتایج عملتان را مطرح کنید) موقعیتی را به عنوان جواب بیان کنید که توانایی حل آن مساله را داشته باشید. مثلا اگر معلم هستید یک شیوه آموزشی جدید را به عنوان رفع مشکلات دانشآموزی که اختلال خواندن دارد، طرح کنید.
۲. اگر قصد انجام کاری را داشته باشید و همکارانتان را تمرکزتان را بر هم بزنند، چه اقدامی انجام میدهید؟
کارفرما با پرسش این سوال به دنبال بررسی نحوه برخورد و تعاملات شما با همکارانتان است. به این سوال هم با تکنیک STAR میتوانید پاسخ دهید. در ارائه پاسخ مثالی را طرح کنید که نحوه کاری که در قبال مشکل انجام میدهید و همچنین نحوه برخوردتان با همکارانتان را طرح کنید.
برای مثال به فوریت کار و نیاز همکارتان جهت صحبت در زمینهای که حرف میزند را بیان کرده و طرح کنید حتما با توجه به علت حضور همکارتان از او خواهید خواست تا در فرصت دیگری به صحبتهای او بپردازید. از موضوع فاصله نگیرید تا جلسه مصاحبه به زمان کسلکننده برای شما و کارفرما تبدیل نشود، دقیقا به این موضوع اشاره داشته باشید که چگونه با همکارانتان ارتباطات و تعاملات خوبی برقرار میکنید.
۳. اگر با تصمیم مدیر یا سرپرستتان مخالف باشید، چه میکنید؟
از جمله سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی میتواند این باشد که اگر با تصمیم مدیر یا سرپرستتان مخالف باشید، چه میکنید. قطعا با توجه به تفاوت دیدگاهها احتمال دارد درگیریهایی بین شما و همکارانتان ایجاد شود و کارفرما از شما بپرسد در این موقعیتها چه میکنید.
آیا قادر به حل تعارضات در محیط کار هستید. آیا از مهارتهای بین فردی برخوردارید و میتوانید به شیوه صحیح با چالشهای محیط کار مواجهه داشته باشید. در پاسختان به راهکارهایی که برای رفع تعارضات به کار خواهید بست، اشاره داشته باشید. برای مثال در صورت اختلاف در مسائل مختلف با رییس میتوانید درخواست جلسهای خصوصی داشته، طرح مشکل و ارائه راهکار داشته باشید.
این را به شکل محرمانه طرح خواهید کرد و در آن میکوشید به شکل صادقانه مشکلات را مطرح کرده و آنچه بر روی کیفیت کارتان اثرگذار است را مورد بررسی قرار دهید و در برابر تصمیمات نهایی رییستان خودرا دخالت نداده و با تصمیمات قطعی ایشان در زمینه مسائل مختلف، کنار میآیید.
۴. اگر به عنوان نماینده شرکت در یک مراسم حضور داشته باشید و هیچ فردی را در آن مراسم نشناسید، چه حسی به شما دست خواهد داد؟
قطعا در برخی موقعیتها باید برونگرا باشید. این موقعیت از آن دسته موقعیتهاست که نمایانگر بخش برونگرای شخصیت شماست. باید در پاسخ اشاره داشته باشید که به دنبال پیشرفت در کار خود هستید و به داشتن تعاملات با افراد جدید، علاقمندید و میتوانید با همکاران تجاری خود ارتباط برقرار کنید و اطلاعات خوب و دقیقی از آنها به دست آورید و ایفاگر نقش یک پرسنل موفق برای سازمانتان باشید.
۵. چه رفتارهایی شما را ناراحت میکند؟
یکی از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی این است که چه رفتارهایی شما را ناراحت میکند؟ قطعا شما هم به عنوان یک فرد و انسان دارای علایق، ترجیجات و سلیقههای مختلفی هستید. هدف کارفرما از طرح این سوال بررسی تجارب و مهارتهای حرفهای شماست تا با فرهنگ سازمانی محیط کارتان هم آشنا شوید. در پاسخ به این سوال بکوشید تاحد امکان صادق باشید و به مکانیسمهای مقابلهای در برابر موضوعاتی که سبب ناراحتی شما میشود، اشاره داشته باشید.
۶. چرا از شغل قبلی یا کنونی خود ناراضی هستید؟
این سوال از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی است که اغلب به عنوان اولین سوال از افراد پرسیده میشود. اغلب کارفرما از طرح این سوال به دنبال بررسی نارضایتی فرد از شغل کنونی یا قبلیاش است. حتما با پرسش این سوال وی میکوشد تا نقاط ضعف شما را مورد بررسی قرار دهد و نقاط قوت شما را ارزیابی کند.
بنابراین بهتر است پاسخ کاملی در برابر این پرسش به کارفرمای خود دهید تا امکان برخورداری از فرصتهای نو و مواجهه با چالشهایی که در موقعیت جدید کاریتان پیش میآید را داشته باشید. با بررسی پاسخ این سوال خودتان هم میتوانید استعدادها و مهارتهایتان را مورد سنجش قرار دهید.
۷. علت علاقمندی شما جهت همکاری با شرکت ما چیست؟
در پاسخ این سوال از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی اغلب کارفرما دلیل شما را برای تعیین حقوق و دستمزدتان مورد بررسی قرار میدهد. پس بهتر است اشاره کوتاهی به این موضوع داشته باشید، اما به پاسخهای دیگری هم در این خصوص بپردازید. برای مثال طرح موضوع کنید که کار با این مجموعه برایتان جذاب است و هدفهای شخصی و کاری شما با اهداف سازمانی هماهنگی و همخوانی دارد.
۸. آیا تصور میکنید فرد موفقی هستید؟ تعریفتان از موفقیت چیست؟
این سوال از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی کمی چالشبرانگیز است و در مواجهه با این سوال تلاش کنید به معرفی خود نپردازید و صرفا به نقاط قوتتان اشاره نداشته باشید و حرفهای پاسخ دهید تا مصاحبهگر جذب شما شود. در زمینه پاسخ به این سوال تعریفتان از موفقیت چیست به عنوان یکی از تعریفتان از موفقیت چیست هم میتوانید بگویید که تعریف موفقیت برای افراد مختلف، متفاوت است. البته جوابهای پرت ندهید و سنجیده عمل کنید و پاسخی دهید که کارفرما ببیند شما شایسته قرارگیری در این موقعیت هستید.
۹. به مواردی از نقاط قوت و ضعف خود اشاره داشته باشید؟
در حقیقت با پرسش این سوال کارفرما مجددا به دنبال بررسی نقاط ضعف شما میگردد تا ببیند با استخدام شما میتواند اهداف سازمانی خود را دنبال کند یا خیر. بنابراین اگر حس کند، نقاط ضعف شما مانع دستابی او به هدفش خواهد شد، از پذیرش و استخدام شما سر باز میزند. پس باید به شکلی پاسخ دهید که بیشتر به نقاط قوت خود اشاره کنید تا پاسختان برایتان دردساز نباشد.
۱۰. اگر قدرت این را داشتید که جایگاهتان را در سازمان مشخص کنید، علاقمند به کار در کدام بخشها بودید؟
کارفرما با پرسش این سوال به دنبال سنجش وفاداری شماست و نباید به شرکتهای رقیب اشاره داشته باشید، چرا که کارفرما قطعا عصبی خواهد شد و شما را از لیست کاندای استخدامی خود کنار خواهد گذاشت. پس حتما مطرح کنید استخدام در این شرکت اولویت شماست و این موقعیت را با بررسی سایر موقعیتهای مشابه انتخاب کردهاید.
۱۱. به توصیف خود در قالب یک کلمه بپردازید؟
این سوال هم به عنوان یکی از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی جزو سوالات چالشبرانگیزی است که باید محافظهکارانه به آن پاسخ دهید. با این سوال اغلب کارفرما میکوشد تیپ شخصیتی شما را شناسایی کند. پس بکوشید با پاسختان اثر منفی روی نظرات کارفرما نگذارید و پاسختان واضح و شفاف باشد.
پیشنهاد مطالعه: فن بیان در مصاحبه استخدامی چگونه باید باشد؟
سخن پایانی
در این مطلب به انواع سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی و نحوه پاسخگویی به آنها اشاره کردیم. معمولا در مصاحبههای شغلی به سوالات روانشناسی اشاره کوتاهی میشود و کارفرما با طرح این سوالات میکوشد تا آمادگی شما را برای احراز موقعیت مورد تقاضا مورد بررسی قرار دهد. بنابراین بهتر است اگر جویای این موقعیت هستید، استرس و نگرانی را از خود دور کرده و با برخورداری از یک اعتماد به نفس خوب با آرامش بر روی سوالات کارفرما تمرکز کرده و با مطالعه سوال و جوابهایی که در این مطلب عنوان شد، پاسخهای دقیقی به او بدهید که سبب جذب نظر کارفرما و در نهایت استخدام شما شود.
دیدگاهتان را بنویسید