اگر دنبال یک موقعیت شغلی خوب گشتهاید و در مرحله مصاحبه شغلی قرار دارید، در این گام آگاهی از زبان بدن بسیار اهمیت دارد. زبان بدن در مصاحبه شغلی بر روی انتقال پیامهای شما اثرگذار است و میتواند تصمیم کارفرما را جهت پذیرش و استخدام شما حت تاثیر قرار دهد. در ادامه به شما خواهیم گفت این زبان بیصدا در مصاحبههای کاری و شغلی چگونه باید باشد.
اهمیت آگاهی از زبان بدن در مصاحبه شغلی
آگاهی از زبان بدن در مصاحبه شغلی بسیار حایز اهمیت است و بر نتایج مصاحبه شغلی و گزینش شما در مورد موقعیت شغلی دلخواهتان بسیار اثرگذار است. دلایل اهمیت آگاهی از این زبان این است که شما با شناخت این زبان به دنبال انتقال اطلاعات غیرکلامی و ساخت تصویر مناسبی از خود هستید. به راحتی میتوانید ارتباط موثر و خوبی با کارفرما برقرار کنید و اعتماد به نفس بالایی داشته باشید.
تکنیکهای زبان بدن در مصاحبه شغلی
کاربرد زبان بدن در مصاحبه شغلی دارای تکنیکهایی است که با آگاهی از آنها میتوان بر مصاحبهکننده اثر مثبتی گذاشت. در ادامه به تعدادی از این تکنیکها اشاره میکنیم:
· زبان بدن در مصاحبه شغلی هنگام اولین دیدار با کارفرما
زبان بدن در مصاحبه شغلی هنگام اولین مواجهه با مصاحبهکننده نقش اثرگذاری در ایجاد انگیزه مثبت و انطباق فرد با شرایط مصاحبه دارد. در این زمان مناسب است تا شرایط بدنی خوبی داشته باشید و با یک اعتماد به نفس بالا وارد اتاق مصاحبه شوید. به چشمان فرد مصاحبهکننده نگاه کنید، به او لبخندی دوستانه بزنید و با آرامش به سوالات مصاحبهگر پاسخ دهید. آرام حرکت کردن شما و چرخیدن شما در زمان مصاحبه، نشاندهنده اعتماد به نفس بالای شما خواهد بود.
· آمادهسازی زبان بدن، در اتاق انتظار
دانستن زبان بدن در مصاحبه شغلی و نحوه کاربرد آن برای استخدام شدن بسیار مهم است. افکار منفی را از خود دور کرده و تمرین کنید تا رفتاری مناسب در جلسه مصاحبه داشته باشید. به نحوه وارد شدن، نشستن و سر تکان دادن خود قبل از ظاهر شدن در جلسه مصاحبه فکر کنید. کاربرد زبان بدن از اتاق انتظار آغاز میشود و اینکه چقدر از این زبان آگاه باشید برای موفقیت و گرفتن یک موقعیت شغلی بسیار مهم است. برای آن که در اتاق انتظار چندان بیکار نباشید با خودتان کتاب کوچکی همراه داشته باشید. گرفتن ژست اعتماد به نفس میتواند بخشی از کاربرد زبان بدن باشد. از مشتکردن دستهایتان بپرهیزید و پاهای خود را مرتبا مضطربانه تکان ندهید تا نشانگر استرس شما نباشد.
مدام در حالت خود با طولانیشدن زمان انتظار گلایهمند بودن خود را نشان ندهید، باآرامش و راحت وسایل همراه خود را جا به جا کنید و آرام در بزنید و وارد اتاق مصاحبه شوید. اگر مصاحبهگر بعد از در زدن جواب نداد منتظر نمانید و با آرامش، اعتماد به نفس و اطمینان وارد اتاق مصاحبه شوید. چون از قبل این زمان برای ورود شما تنظیم شده حتما لبخند بزنید و وارد اتاق شوید.
· کاربرد زبان بدن در بدو ورود
اگر مصاحبهگر بلند شد تا به شما دست بدهد شما هم برخیزید و اول اجازه دهید او دستش را دراز کند تا حس قدرت خودرا به شما نشان داده باشد. راحت و آرام دست داده و بعد با آرامش بنشینید. روبروی مصاحبهگر یا کارفرما بنشینید تا حالت متخاصمی را به او نمایش نداده باشید. در انتخاب صندلی هم نهایت دقت را داشته باشید و بسبار صاف بنشینید و کیفتان را روی دست و یا شانه خود نگه ندارید آن را حتما در کنار خود یا روبروی خود قرار دهید.
· رعایت آداب دست دادن در مصاحبه
اگر به شکل درست به مصاحبهکننده دست بدهید، حرفهای بودن خود را به مصاحبهگر اثبات میکنید. سعی کنید محکم دست ندهید که قطعا نشانگر تکبر شما خواهد بود. شل هم دست ندهید که نمایانگر این موضوع خواهد بود که شما انسان ضعیفی هستید. دست دادن خوب نمایانگر آمادگیتان برای ایفای نقش در سمت درنظر گرفته شده و نشانگر اعتماد به نفس شماست. اگر دستتان عرق میکند بهتر است کمی ضدتعریق شبگذشته روی دست خود بمالید تا با شادابی در جلسه مصاحبه ظاهر شوید و یا از ضدعفونی کنندههای موجود در بازار که به شکل الکیاند، قبل از مصاحبه استفاده کنید.
· بیتفاوت نبوده و به حرکات واکنش نشان دهید
با کمک زبان بدن شما میتوانید به شکل بیزبان صحبت کنید و فقط با تکان دادن سرتان بدون آن که کلام مصاحبهکننده را قطع کرده باشید به سوالات او پاسخ دهید. با انجام این اقدام با استفاده از زبان بدن شما به آسانی با مصاحبهگر ارتباط برقرار میکنید و میتوانید با او رابطه دوستی داشته باشید. هرگز به چشمان وی خیره نشده و با حرکات مبهم و بیجا به مصاحبهکننده این حس را القاء نکنید که از این کار و موقعیت ترس دارید یا برایتان از اهمیت چندان زیادی برخوردار نیست.
· داشتن ارتباط چشمی
از جمله نکاتی که در زمینه کاربرد زبان بدن در مصاحبه شغلی باید از آن آگاه بود، داشتن ارتباط چشمی است. داشتن یک ارتباط چشمی خوب و حفظ آن با مصاحبهگر نشاندهنده احترام و تمرکز بینهایت شماست. هر از چندگاهی به شکل متناوب به چشمان مصاحبهگر نگاه کنید.
· شیوه نشستن در جلسه مصاحبه شغلی
طی زمان مصاحبه شغلی آرام بشینید، به هیچوجه کفش خود را تا نیمه از پا در نیاورید و زیر پای خود قرار ندهید چرا که حس بدی را به کارفرما انتقال خواهد داد. روی صندلی به طرز بدی لم ندهید و با درست تکیه ندادن به صندلیتان به مصاحبهگر نشان میدهید که اصلا برای این شغل ارزشی قایل نیستید. به شکلی بنشینید که پشتتان کاملا صاف باشد. با شیوه صحیح نشستن روی صندلی کاملا آگاه باشید، کمی به سمت جلو خم شوید و دو پایتان را به شکل صاف روی زمین قرار دهید تا بدون ایجاد خستگی مفرط، حالت بدنیتان را ثابت نگه دارید. بکوشید پاهایتان را روی همدیگر نگذارید، چرا که اغلب این امر ناراحتکننده است. در این زمینه باید گفت بازکردن پاها هم چندان کار درستی نیست. زانوهای خود را بالا نبردید و مرتبا پنجه پاهایتان را به زمین نکوبید که نمایانگر حالت عصبی بودن شما خواهد بود. این موضوع همچنین نشاندهنده آن است که عجله دارید و بیصبرانه منتظرید جلسه به اتمام برسد تا از اتاق مصاحبه خارج شده و یا به مکان دیگری بروید.
· نداشتن استرس
در زمان انجام مصاحبه شغلی، نداشتن استرس بسیار مهم است. وضعیت بدنی شما نشاندهنده احساس شما و وضعیت ذهنیتان است. دقت داشته باشید پاهایتان نلرزد و محکم در برابر مصاحبهگر بایستید. توجه بیش از اندازه به تلفن همراهتان نداشته باشید، ناخن نجوید تا نشان دهید به مصاحبهگر احترام میگذارید.
· به طور فعال گوش دهید
یکی از موارد حایز اهمیت در کاربرد زبان بدن در مصاحبه شغلی و یکی از مهارتهای مهم در مصاحبههای کاری، گوش دادن فعال است. با کاربرد این زبان بیصدا به فرد مصاحبهگر نشان دهید که به دقت به صحبتهای او گوش فرا میدهید و آمادهاید به سوالات فرد مصاحبهکننده پاسخ دهید. سرتان را آرام تکان دهید و به شکل متمرکز نگاهی به فرد مصاحبهگر داشته باشید.
· لبخند بزنید
از جمله تکنیکهای بسیار جذاب و مهم در زمان مصاحبه شغلی، لبخند زدن است. لبخند زدن به عنوان تکنیک جذاب زبان بدن در مصاحبه شغلی نشانگر خوش بینی، مثبت اندیشیدن و اعتماد به نفس داشتن کارجو به کارفرماست. با لبخند زدن به شکل صمیمانه شما به مصاحبهگر نشان میدهید که انرژی مثبتی دارید و آمادهاید همکاری متعاملانهای با شرکت یا ارگان آنها داشته باشید. هر چه بتوانید حس نزدیک بودن را به کارفرما انتقال دهید، فضای مصاحبه دوستانهتری ایجاد خواهید کرد.
در این زمینه باید بکوشید چهره بشاشی داشته باشید و به صحبتهای مصاحبهگر واکنشهای مثبتی از خود نشان دهید. پیش از رفتن به جلسه مصاحبه در آسانسور، در منزل در خلوتتان و یا در یک اتاق خصوصی و تنها لبخندزدن را تمرین کنید. لبخندزدن اجباری میتواند تاثیر مثبتی بر روحیه خودتان و فرد مصاحبهگر داشته باشد، اما از زدن لبخندهای تصنعی بپرهیزید.
· با آرامش رفتار کنید
در زمینه کاربرد زبان بدن در مصاحبه شغلی باید بدانید که در ضمن مصاحبه شغلی هر چه آرامش خود را بیشتر حفظ کنید از اعتماد به نفس بالاتری برخوردار خواهید بود. داشتن حس مثبت و آرامش بر روی مصاحبهکننده اثر مثبتی میگذارد و از این رو اکیدا توصیه ما به شما این است که همواره آرام بوده و به اطراف خود دقت کنید و توجه داشته باشید. یک نفس عمیق بکشید، حالت مناسبی در زمان نشستن داشته باشید و مرتبا با مصاحبهگر ارتباط چشمی بگیرید تا خود را امری آرام و خودباور بدانید.
· با اطمینان راه بروید
شیوه نشستن و راه رفتن شما نشانگر اعتماد به نفس شما در برابر مصاحبهکننده است. با انرژی مثبت و قدرت راه بروید و به خوبی اعتماد به نفستان را به مصاحبهگر نشان دهید. اگر در زمان راه رفتن اعتماد به نفس بالایی داشته باشید به کارفرما و مصاحبهگر نشان دهید که آماده مقابله با مشائل و چالشهای کاری هستید و میتوانید در محیط کارتان به شیوه خوبی رفتار و عمل کنید.
· توجه به وضعیت بدن
زبان بدن در مصاحبه شغلی هم مهم است و هم نشاندهنده قدرت و اعتماد به نفس شما خواهد بود. محکم ایستاده، شانههایتان را به عقب بدهید و با دادن سینه خود به سمت جلو به دیگران نشان دهید فردی قدرتمند و دارای اعتماد به نفس بالا هستید.
· زبان بدن باز
در زمان مصاحبه بسیار حایز اهمیت است که زبان بدن در مصاحبه شغلی را باز و آزاد نگه دارید. بدنتان را به شکل غیرمحدود و طبیعی حرکت داده و از ایجاد تنش و انجام حرکات خستهکننده بپرهیزید. این موضوع به شما کمک میکند تا اعتماد به نفس بالایتان را حفظ کنید و از خود تصویر مثبتی در نگاه کارفرما به جای بگذارید. همچنین ارتباط بهتری با مصاحبهگر داشته باشید و با کاربرد زبان بدنتان به وی نشان دهید که قادرید احساسات و نیازهایتان را به خوبی با بکارگیری زبان بدنتان به او اعلام کنید.
مقاله مرتبط: در مصاحبه شغلی چه سوالاتی از کارفرما بپرسیم؟
سخن پایانی
کاربرد زبان بدن در مصاحبه شغلی نشاندهنده تسلط شما بر بدنتان و اعتماد به نفس بالای شما خواهد بود. زبان بدن دارای تکنیکهای متعددی است که در این مطلب کوشیدیم تعدادی از آنها را به شما معرفی کنیم. قطعا کاربرد زبان بدن میتواند نقش اثرگذاری بر استخدام شما داشته باشد و با رعایت تکنیکها و نکاتی که در بالا گفته شد، میتوانید به عنوان فردی حرفهای موقعیت دلخواهتان در شرکت و سازمانهای انتخابیتان را از آن خود کنید. برای این کار حتما مهارت بکارگیری زبان بدن خود را رشد و توسعه دهید.
دیدگاهتان را بنویسید