امنیت شغلی چیست و چگونه آن را افزایش دهیم؟

امنیت شغلی هم برای کارمندان و هم برای کارفرمایان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. امنیت شغلی به موقعیتی در مسیر شغلی گفته می‌شود که در آن فرد اطمینان خاطر دارد که شغل فعلی‌اش را حفظ می‌کند و در آینده‌ای قابل پیش بینی آن را از دست نمی‌دهد. امنیت شغلی می‌تواند به تمامی کارکنان این کمک را کند تا با اطمینان خاطر و همچنین انگیزه بیشتر به کارشان بپردازند و همچنین بهره‌وری بسیار بالاتر و بهتری را داشته باشند. علاوه بر آن امنیت شغلی سبب افزایش رضایت، تعهد کاری بیشتر و همچنین کاهش استرس کاری می‌شود‌. ما در این مقاله قصد داریم تا در خصوص عواملی که سبب افزایش امنیت شغلی می‌شود اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

چرا داشتن احساس امنیت شغلی مهم است؟

حالتی را در نظر بگیرید که بسیاری از افراد به طور دائم از بیکار شدن می‌ترسند و همچنین انواع استرس‌ها را در محیط کارشان تحمل می‌کنند. بیکاری به معنای وارد شدن یک ضربه مالی بزرگ به زندگی فرد است و نگرانی آنها از اینکه نتوانند از پس هزینه‌های زندگی‌شان بر بیایند می‌تواند سبب وارد شدن فشار مضاعفی به افراد بشود. همچنین احساس در حاشیه بودن در محل کار می‌تواند اعتماد به نفس و عزت نفس افراد را از بین ببرد. چنین شرایطی باعث می‌شود تا افراد قبل از اینکه به صورت طبیعی از کارشان بازنشسته بشوند احساس کسالت و فرسودگی کند.

چنین افرادی به دلیل اینکه خود را در اوج نگه دارند به طور دائم پرکاری می‌کنند و مسئولیت‌هایی که مرتبط با بقیه است را نیز انجام می‌دهند. این افراد سعی می‌کنند تا با انجام همه این فعالیت‌ها احساس عدم امنیت شغلی‌شان را مخفی کنند که این کار سبب می‌شود تا بیشتر در معرض استرس قرار بگیرند. اما توجه داشته باشید که برای اینکه شما بتوانید امنیت شغلی داشته باشید لازم است تا برخی از عواملی که سبب افزایش امنیت شغلی می‌شود را بدانید و با یادگیری مهارت‌های جدید سطح دانش، مهارت و کارتان را ارتقا دهید.

عوامل موثر بر افزایش امنیت شغلی

به طور کلی امنیت شغلی به میزان پایداری و استقرار فرد در شغلش و اشراف کامل به شرح شغلی که دارد گفته می‌شود، که تحت تاثیر عوامل متفاوت و زیادی قرار دارد. داشتن امنیت شغلی علاوه بر پایداری مالی می‌تواند به بهبود روحیه و انگیزه کارمندان نیز کمک بسیار زیادی را بکند و سبب افزایش بهره‌وری و کارایی بهتر در محیط‌های کار بشود. عوامل موثر بر افزایش امنیت شغلی به چند دسته کلی تقسیم بندی می‌شود که هر کدام از آنها نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری را در حفظ و تامین امنیت شغلی افراد دارند. این عوامل مهم شامل موارد زیر می‌شود :

عوامل اقتصادی

به طور کلی عوامل اقتصادی در دو حالت می‌تواند تاثیر بسیار مهمی را بر افزایش امنیت شغلی افراد داشته باشد. حالت اول ثبات و رشد اقتصادی است که در دوره‌های رشد اقتصادی شرکت‌های زیادی درخواست و تمایل بیشتری را به حفظ نیروی کار و همچنین افزایش آن دارند‌. در حالی که در دوره‌های رکود اقتصادی خطر از دست دادن شغل چندین برابر بیشتر از حالت معمولی است. حالت دوم سلامت مالی شرکت است که شرکت‌هایی که از لحاظ مالی در وضعیت مناسب و خوبی قرار گرفته‌اند توانایی حفظ کارکنان و کارمندان خود را دارند و می‌توانند امنیت شغلی بسیار بیشتر و بهتری را برای افراد فراهم کنند.

عوامل سازمانی

عوامل سازمانی

عوامل سازمانی هم در دو مورد خاص می‌تواند نقش بسیار تعیین کننده و مهمی را در افزایش امنیت شغلی داشته باشد. مورد اول فرهنگ سازمانی و سیاست‌ها است که سازمان‌هایی که تمرکز بیشتری را بر روی توسعه کارمندان و حفظ آنها دارند می‌توانند محیط‌های بسیار امن‌تر و بهتری را برای انواع شغل‌ها به وجود بیاورند که امنیت شغلی در آن شرکت‌ها بسیار بالا است. مورد دوم روابط کارگری است که با به وجود آمدن اتحادیه‌های کارگری قوی و همچنین همکاری بسیار خوب و مناسب در میان کارکنان و مدیریت شرکت‌های مختلف به افزایش امنیت شغلی افراد کمک بسیار زیادی شده است.

عوامل فردی

فرصت‌ها و تخصص‌های هر فرد می‌تواند به امنیت شغلی آن فرد کمک بسیار زیادی را بکند؛ به گونه‌ای که افرادی که دارای تخصص‌های نادر و مهارت‌های خاص هستند که شرکت‌های بسیار زیادی به دنبال همچین مهارت‌هایی هستند می‌توانند امنیت شغلی بسیار بالاتر و بهتری را داشته باشند. همچنین عملکرد و بهره‌وری نقش تعیین کننده دیگری را در افزایش امنیت شغلی دارد. افرادی که عملکرد بهتر و بالایی را داشته باشند و به بهره‌وری سازمان‌ها کمک کنند به طور معمول امنیت شغلی بسیار بیشتری را دارند.

تحولات تکنولوژیکی

تغییرها و تحولات تکنولوژیکی می‌توانند هم به عنوان یک تهدید و هم به عنوان یک فرصت برای امنیت شغلی افراد به حساب بیایند. بسیاری از افرادی که توانایی تطابق دادن مسائل متفاوت را با فناوری‌های جدید داشته باشند می‌توانند امنیت شغلی بیشتری را داشته باشند. اما این مورد در حالتی است که بسیاری از مشاغل ممکن است به دلیل پیشرفت تکنولوژی و فناوری و همچنین اتوماسیون از بین برود و منسوخ شود.

عوامل اجتماعی و قانونی

شرایط اجتماعی و سیاسی و همچنین ثبات سیاسی در یک کشور می‌تواند به ایجاد کردن یک محیط کار امن و پایدار کمک بسیار زیادی را کند که این مورد در امنیت شغلی افراد به شدت مرتبط است. همچنین قوانین کار و حمایت‌های دولتی نیز جز عوامل اجتماعی هستند که بر امنیت شغلی تاثیرگذارند. قوانین حمایتی شامل قوانین کار، بیمه بیکاری و مزایای اجتماعی می‌شود  که می‌تواند سبب بهبود امنیت شغلی افراد بشود.

شاخص های امنیت شغلی

شاخص های امنیت شغلی

شاخص‌های امنیت شغلی می‌تواند به مجموعه متفاوتی از عوامل و معیارهای خاص اشاره داشته باشد که می‌تواند میزان اطمینان فرد از موقعیت شغلی خود و همچنین ثبات شغلیش را تعیین و مشخص کند. این شاخص‌ها شامل موارد زیر می‌شود :

ثبات شغلی

اصلی‌ترین و مهم‌ترین شاخص‌های امنیت شغلی ثبات شغلی است؛ این مورد می‌تواند به مدت زمان اشتغال فرد در یک سازمان و یا یک شرکت، یک شغل مشخص، نزد یک کارفرما و نوع قرارداد کاری آن اشاره داشته باشد. به طور کلی قراردادهای دائمی معمولاً امنیت شغلی بسیار بیشتری را نسبت به قراردادهای پاره وقت و موقت دارند.

سطح درآمد

سطح درآمد نیز نقش بسیار مهم و اساسی را در امنیت شغلی افراد ایفا می‌کند. زیرا سطح دستمزد و حقوق افراد باید به صورتی باشد که نیازهای مالی آن فرد را به طور کامل پوشش بدهد‌. همچنین افزایش دادن منظم حقوق می‌تواند نشان دهنده امنیت شغلی فرد باشد زیرا این کار به ثبات اقتصادی و رشد حرفه‌ای آن شرکت و آن شغل اشاره می‌کند.

توسعه حرفه ای

توسعه حرفه‌ای به فرصت‌هایی اشاره می‌کند که برای آموزش و همچنین پیشرفت کردن در شغل فرد فراهم می‌شود. دسترسی داشتن به دوره‌های آموزشی و همچنین برنامه‌های توسعه مهارت‌ها در کنار مسیرهایی روشن برای ارتقای شغلی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و می‌تواند در ثبات و امنیت شغلی شما تاثیرگذار باشد. هرچه شما در شغل و حرفه‌تان پیشرفته‌تر و کارکشته‌تر بشوید و اطلاعات بیشتری را به دست بیاورید امکان ماندن شما در آن شغل بسیار بیشتر می‌شود.

محیط کار و رضایت شغلی

محیط کار به عنوان یک شاخص کلیدی به حساب می‌آید که می‌تواند روابط مثبت و همچنین حمایتی میان مدیران و همکاران به وجود بیاورد. ایجاد یک حس حمایتی در میان کارمندان در کنار شرایط کاری ایمن مناسب و بهداشتی می‌تواند تعادل مناسبی را بین کار و زندگی ایجاد کند و سبب افزایش احساس امنیت شغلی در افراد شود. همچنین رضایت شغلی از جنبه‌های مختلفی از جمله محتوای کار، فرصت‌ها و چالش‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد و حس رضایت در محل کار می‌تواند سبب افزایش امنیت شغلی شود.

حمایت‌های قانونی و عملکرد سازمانی

حمایت‌های قانونی شامل وجود برخی از قوانین حمایتی از حقوق کارمندان و کارگران و امنیت شغلی آنها است. علاوه بر آن پشتیبانی‌ اتحادیه‌های متفاوت و سازمان‌های کارگری نقش بسیار مهمی را در حفاظت از امنیت شغلی افراد استخدام شده دارد. عملکرد سازمانی به وضعیت اقتصادی و وضعیت مالی شرکت‌ها و همچنین توانایی آنها در پرداخت به موقع حقوق کارمندان اشاره می‌کند. رشد و همچنین توسعه شرکت‌ها نشان دهنده امنیت شغلی بیشتر برای کارمندان است.

مهارت ها و تطابق شغلی

از دیگر مواردی که در شاخص‌های امنیت شغلی اهمیت دارد می‌توان به مهارت‌ها و تطابق شغلی اشاره کرد. به طور کلی تناسب دانش فرد و مهارت‌ها با نیاز بازار کار و تخصص‌های مورد تقاضا و همچنین توانایی فرد در انطباق با یادگیری‌ مهارت‌های جدید و تغییرات می‌تواند امنیت شغلی شما را بسیار افزایش بدهد.

تفاوت امنیت شغلی و ثبات شغلی

با اینکه این دو عبارت می‌توانند از نظر ظاهری شبیه به یکدیگر باشند اما تفاوت‌های بسیار زیادی در معنی آنها وجود دارد. ثبات شغلی شامل مدت زمانی می‌شود که یک کارمند می‌تواند بدون اینکه مجبور به تغییری بشود و یا به دنبال فرصت‌های شغلی جدیدی باشد به درستی در موقعیت کاری خود بماند. اما امروزه معنی ثبات شغلی برای بسیاری از کارمندان فرق کرده و تعداد زیادی از آنها به دنبال پیدا کردن فرصت‌های شغلی جدیدتر و با انعطاف پذیری بسیار بالاتر و مزایای بهتری هستند.

در اصل این افراد به دنبال این هستند که بتوانند تمامی توانایی‌ها و مهارت‌هایشان را با تغییر محل کارشان بهبود ببخشند. از طرفی دیگر امنیت شغلی به معنای احساس اعتماد به نفس در یک کارمند است که از ماندن خود به صورت طولانی مدت در سر یک کار به دست می‌آورد. این دو مورد برای کارمندان اهمیت بسیار بالایی را دارد و در اصل اگر احساس ناامنی در شغل ناشی از عدم ثبات شغلی باشد می‌تواند بر سلامت روان افراد تاثیر بسیار بد و منفی را بگذارد.

پیشنهاد مطالعه: آشنایی با بخش‌های یک فیش حقوقی کامل

سخن پایانی

به طور کلی امنیت شغلی مزایای بسیار زیادی را هم برای کارمندها و هم برای شرکت‌ها دارد. امنیت شغلی می‌تواند به راحتی بهره وری را در یک سازمان افزایش بدهد و همچنین به تمامی کارکنان کمک کند تا بدون استرس مشغول به کار باشند. هنگامی که ناامنی شغلی به وجود بیاید ممکن است مشکلات بسیار زیادی در فعالیت اکثر کارمندان به وجود بیاید. به همین دلیل است که بسیاری از کارمندان به دنبال ارتقا دادن سطح دانش و مهارت‌هایشان هستند تا بتوانند با خیالی راحت در یک مکان مشغول به فعالیت شوند و در طولانی مدت بر سر یک پروژه بمانند. همچنین توجه داشته باشید به روز کردن اطلاعات می‌تواند نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری را در به دست آوردن امنیت شغلی داشته باشد.

زهره سادات حسینی

از سال ۱۳۹۸ فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز کردم. از تحصیل در رشته مهندسی کشاورزی به سمت طراحی گرافیک با نرم‌افزار فوتوشاپ سوق پیدا کرده و هم‌زمان با یادگیری آن، مدیریت شبکه‌های اجتماعی شرکت‌های مختلف را نیز برعهده گرفتم. بعد از مدتی به دنیای تولید محتوای متنی و وب‌سایت‌های شرکتی وارد شده و این تجربیات من را به سمت یادگیری سئو و اصول تولید محتوا سوق داد. تاکنون، بیش از هزار مقاله و محتوای متنی سئو شده تولید و هزاران طرح گرافیکی خلق کرده ام. چندین سایت وردپرسی را طراحی و بهینه‌سازی کرده و همچنان در زمینه طراحی سایت، تولید محتوای متنی و گرافیکی و مدیریت شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنم. همواره در تلاشم تا با یادگیری بیشتر و کسب تجربیات جدید، مهارت‌های خود را به سطح بالاتری رسانده و در مسیر حرفه‌ای خود مفید‌تر عمل کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *