چگونه در مصاحبه استخدامی و شغلی استرس خود را کنترل کنیم؟

اغلب اگر در مصاحبه‌های شغلی و استخدامی شرکت کرده باشید، حتما متوجه شده‌اید که وجود استرس می‌تواند در جلسات مصاحبه کاری، عملکرد شما را مختل کند. استرس و مصاحبه شغلی با هم ارتباط مستقیمی دارند و وجود دلهره، استرس و اضطراب می‌تواند کل دانش و آموخته‌های شما را تحت تاثیر قرار دهد.

در صورت وجود استرس، متاسفانه ممکن است شما  پاسخ ساده‌ترین سوالات را هم فراموش نمایید. به منظور جلوگیری از وجود صدای لرزان، تعریق دست، دهان خشک و صورت برافروخته می‌توانید راه‌های زیر را که جهت کنترل استرس در مصاحبه‌های استخدامی است، مطالعه نمایید.

همچون یک کارفرما آماده باشید

در فرآیند استخدام، استرس و مصاحبه شغلی همیشه با همراه‌اند. اگر احتمال می‌دهید سوالاتی وجود دارد که شما هنوز آن‌ها را مطالعه نکرده‌اید و برای پاسخ به آن‌ها آمادگی لازم را ندارید، هم‌اکنون خود را جای کارفرما قرار دهید و به بررسی آن‌ها بپردازید. حتما درباره کارفرمای خود تحقیق کنید و برای سوالات احتمالی که از شما خواهد پرسید، کنکاش کنید. البته حتما طی جلسه مصاحبه با سوالات غافلگیرکننده‌ای مواجه خواهید شد که با کمک گرفتن از مهارت‌هایتان می‌توانید به آن‌ها پاسخ دهید. حتما رزومه خود را بررسی کرده و اسناد و مدارک همراه‌تان را مرور کنید.

افکارتان را روی کاغذ بنویسید

نگارش افکار ایده بسیار خوبی است که به افراد این امکان را می‌دهد تا آن‌ها نگاه بهتر و منطقی‌تری به موضوعات پیدا کنند و با کاهش استرس و مصاحبه شغلی خوب اعتماد به نفس پیدا کنند. حتما نسبت به نگارش شایستگی‌ها و مهارت‌های خود اقدام کنید و بدین وسیله نگرش نخستین‌تان را خنثی کنید.

حتما لبخند بزنید

داشتن لبخند در جلسه مصاحبه به افراد اعتماد به نفس می‌بخشد و بدین وسیله در ذهن فرد مصاحبه‌گر یک تصویر مثبت از جلسه مصاحبه نقش خواهد بست. با کاهش استرس و مصاحبه شغلی توانمندانه افراد می‌توانند در این جلسه موفقیت را تجربه کنند.

ورزش کنید

با انجام پیاده‌روی و ورزش‌های سبک پیش از ر فتن به جلات مصاحبه شاهد کم‌شدن استرس، کاهش آدرنالین و آزاد شدن اندروفین در بدن کارجویان خواهیم بود و از این طریق حس مثبت‌تری را تجربه خواهید کرد. با انجام ورزش صبحگاهی و یا انجام ورزش‌های سبک شب قبل از انجام مصاحبه می‌توانید جلسه مصاحبه بهتری را تجربه کنید.

به هیچ‌وجه با شکم خالی وارد جلسه مصاحبه نشوید

داشتن استرس و مصاحبه شغلی دلهره‌آور برای هر فردی آزاردهنده است. اگر شکم‌تان خالی باشد، بسیار دشوار است که صدای آن را از پیش چشمان کارفرما پنهان کنید. حتما پیش از انجام مصاحبه بهتر است غذای انرژی‌بخش بخورید تا در طی انجام مصاحبه حال‌تان خوب باشد. خوردن آجیل و انواع مغز و ماست و عسل و نخوردن غذاهای سنگین را به شما توصیه می‌کنیم.

با یک دوست خود صحبت کرده تا به شما روحیه دهد

نداشتن استرس و مصاحبه شغلی امیدوارکننده به هر فردی انرژی می‌دهد. در کنار و نزدیکی شما فردی وجود دارد که بتوانید به او اعتماد داشته و در مواقع لازم با او تماس بگیرید تا روحیه و حال خوبی را داشته باشید و با او درباره نگرانی‌هایتان صحبت کنید. اگر چنین فردی در نزدیکی شما وجود دارد، فرد بسیار خوش‌شانسی هستید و بهتر است قبل از انجام جلسه مصاحبه حتما با او صحبت کنید.

یک برگه تقلب برای خود بنویسید

عدم داشتن استرس و مصاحبه شغلی موفق می‌تواند در روحیه افراد بسیار اثرگذار باشد. اگر کمی فراموشکار هستید و استرس قبل از مصاحبه بر وجودتان غلبه کرده است، بسیار اهمیت دارد که بتوانید با صحبت کردن خود مصاحبه‌کننده را تحت تاثیر قرار دهید. حتما مواردی که یادتان می‌رود را روی یک برگه کاغذ بنویسید و  پیش از زمان مصاحبه آن را با خود مرور کنید. این موضوع به شما کمک می‌کند تا حس آمادگی بیشتری را تجربه کنید و بر همه نکات اشراف داشته باشید.

به موسیقی شاد گوش فرا دهید

نداشتن استرس و مصاحبه شغلی خوب برای کارجو انرژی‌بخش خواهد بود. برای تحقق این امر بهتر است پیش از زمان مصاحبه برای مقابله‌کردن بر استرس خود حتما به موسیقی‌های الهام‌بخش گوش فرا دهید و هر آهنگی که شما را آرام می‌کند و از استرس و اضطراب شما بکاهد در این زمینه توصیه می‌شود. این امر کمک می‌کند تا با حالت افسردگی در جلسه مصاحبه حضور نداشته باشید و با گوش فرادادن به آهنگ‌های شاد، روحیه‌تان بالاتر رود و حس شکست‌ناپذیر بودن را تجربه کنید.

شما هم باید با کارفرما مصاحبه داشته باشید

در جلسه مصاحبه هم کارجو سوال می‌پرسد و هم کارفرما. پس این جلسه به یک جاده دو طرفه شباهت دارد  که بهتر است شما در زمان درست از کارفرما سوال بپرسید تا با فرهنگ سازمانی به خوبی آشنا شوید و بتوانید شغل دلخواه‌تان را به دست آورید. پس جهت کاهش استرس و مصاحبه شغلی حرفه‌ای داشتن سوالات درست و دقیقی از کارفرمای خود بپرسید.

به خودتان و توانمندی‌هایتان ایمان داشته باشید

اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که توانسته‌اید به جلسه مصاحبه راه پیدا کنید، این موضوع به این معناست که کارفرما رزومه شما را پسندیده و تصور او این است که شما برای این موقعیت شغلی بسیار مناسب هستید.  البته که در این موضوع شک نکنید به هر حال شما جزو افرادی هستید که کارفرما علاقمند به آشنائی با شما جهت همکاری‌های بیشتر است. استرس و مصاحبه شغلی به خودتان ایمان زیادی داشته باشید و مطمئن باشید که این جلسه برای استخدام شما تدارک دیده شده است.

با آرزوی موفقیت برای خود لباس به تن کنید

نیمی از موفقیت و نبود استرس و مصاحبه شغلی موفق داشتن به این موضوع برمی‌گردد که شما را کارفرما بپسندد و از شیوه پاسخدهی شما در جلسه مصاحبه ابراز رضایت کند و از شیوه صحبت‌کردن و ظاهر شما خوشش بیاید. پس اعتماد به نفس خود را حفظ کنید و کنترل بهتری روی رفتار و حرف‌های خود داشته باشید. لباس مناسبی بر تن کنید و بهتر است کفش مناسبی پا کنید که بتوانید ساعت‌ها با آن راحت باشید و یا با پوشیدن آن سر نخورید.

یک نفس عمیق بکشید

یکی از راه‌های کاهش استرس و مصاحبه شغلی راحت داشتن، کشیدن یک نفس عمیق است. چنانچه حس ناآرامی دارید حتما یک نفس عمیق بکشید و هوا را از بینی خود به بیرون داده و از دهان‌تان خارج کنید. انجام این کار سبب می‌شود تا ضربان قلب‌تان بالا نرفته و بدن‌تان حالت دفاعی به خود نگیرد و با آرامش وارد جلسه مصاحبه شوید.

با خودتان در زمینه دلایل استرس‌تان صادق باشید

با عدم کنترل استرس و مصاحبه شغلی پراضطراب داشتن فقط بیشتر اضطراب می‌گیرید. پس سعی کنید بر این حال خود فایق بیایید تا از استرس‌تان کم شود. این موضوع به شما کمک می‌کند تا زبان‌تان باز شده و راحت درد دل‌هایتان را بیان کنید. با وجود این کار حس راحتی بیشتری را تجربه خواهید کرد و اثبات می‌کنید فرد مناسبی برای این شغل هستید.

حتما در زمان مقرر خود را به مکان مصاحبه برسانید

حتما بکوشید چند ساعت قبل از انجام جلسه مصاحبه حرکت کنید تا تاخیری نداشته باشید و با وجود ترافیک یا دیگر موانع در تایم مقرر در جلسه مصاحبه شرکت داشته باشید. اگر زود به جلسه مصاحبه رسیدید از زمان‌تان خوب استفاده کنید و سری به محل مصاحبه بزنید، به کافی‌شاپ بروید و سعی کنید بر یادداشت‌ها و اطلاعاتی که نوشته‌اید، تسلط پیدا کنید. حداقل ۱۰ دقیقه قبل از جلسه مصاحبه با غلبه بر استرس و مصاحبه شغلی موفق داشتن در جلسه حضور به هم  رسانید.

از زبان بدن به درستی استفاده کنید

برای کاهش استرس و مصاحبه شغلی حرفه‌ای داشتن، آگاهی از زبان بدن بسیار مهم است. علی‌الخصوص اگر در محیطی استرس‌زا قرار گرفته‌اید، نداشتن استرس به شما کمک می‌کند تا شانس خوبی برای استخدام در موقعیت دلخواه‌تان داشته باشید، به مصاحبه‌گر سلام کرده، دست او را به گرمی بفشارید و با او مرتبا تماس چشمی برقرار کنید، دست‌تان را روی میز مصاحب بگذارید تا قادر به کنترل و مدیریت شرایط باشید.

لرزش دست و زبان نداشته باشید

نبود استرس و مصاحبه شغلی موفق داشتن سبب می‌شود به راحتی بر لرزش دست و زبان خود مسلط شوید و در زمان مصاحبه صدایی بی لرزش داشته باشید. چنانچه دست شما لرزید و این امر سبب خجالت کشیدن‌تان شد بدانید که علت آن استرس داشتن است. پس تلاش کنید با دور کردن استرس از خود بر این وضعیت تسلط پیدا کنید و با عدم وجود استرس از انقباض باسن و عضلات ران خود در زمان مصاحبه جلوگیری کنید.

به فرصت‌های دیگر استخدام هم فکر کنید

چنانچه در زمان انجام ماحبه کاری چندان موفق عمل کردید و دچار استرس و اضطراب شدید، اصلا نگران نباشید این تنها آخرین شغل روی کره زمین نیست که قرار است شما در آن فعالیت کنید و حتما با بررسی فرصت‌های بیشمار موقعیت‌های دیگری را برای استخدام شدن پیدا خواهید کرد و حتما بهترین شغل ممکن را برای خود پیدا خواهید کرد. البته از اشتباهات خود در جلسات مصاحبه درس بگیرید و در موقعیت‌های کاری مشابه آن‌ها را تکرار نکنید.

مدیریت زمان

با مدیریت زمان می‌توانید استرس خود را در جلسات مصاحبه شغلی و کاری مدیریت کنید. برای فایق آمدن بر استرس خود از زمان دقیق مصاحبه اطلاع کسب کنید و داشتن یک برنامه خوب، آماده کردن و بردن رزومه‌تان می‌توان زمان را به خوبی کنترل و مدیریت نمایید.

به انتخاب لباس خود قبل از روز مصاحبه بپردازید

حداقل یک روز قبل از روز مصاحبه شغلی‌تان درباره وضعظاهری‌تان و پوشش خود بیندیشید و به انتخاب یک لباس مناسب برای خود بپردازید. حتما راجع به این موضوع فکر کنید که آیا این لباس مناسب مکانی است که به عنوان جلسه مصاحبه کاری شما انتخاب شده یا خیر. از پوشیدن لباس‌های بسیار تنگ یا زننده در جلسات مصاحبه اجتناب کنید و بکوشید لباس‌تان تمیز و مرتب باشد. پس حتما برای پوشیدن لباس مناسب و پاکیزه بودن آن زمان تخصیص دهید. شاید این موضوع برای شما چندان اهمیتی نداشته باشد، اما کارفرماها اغلب روی این موضوع حساس‌اند و این موضوع در جلسه مصاحبه به شما اعتماد به نفس و انگیزه می‌بخشد.

از دیگر نکاتی که در زمینه کاهش استرس در جلسات شغلی و کاری باید بدان اشاره کرد داشتن یک برنامه جهت فعالیت در شغل مورد تقاضاست. این امر از استرس شما کم می‌کند و به شما اعتماد به نفس می‌بخشد. هیچ‌گاه برای پاسخ دادن به سوالات عجله نداشته باشید و با داشتن تمرکز به سوالات با حوصله پاسخ دهید. حتما با ترس‌های خود قبل از زمان جلسه مصاحبه روبرو شوید و روی نگرش مثبت خود کار کنید. داشتن نگرش مثبت روی فعالیت‌ها و اعتقادات شما اثرگذار است. مرتبا به خود بگویید که این شغل مناسب شماست و لایق آن هستید و مرتبا این جمله را با خود تکرار کنید. با داشتن خودآگاهی، رسیدن سوالات تکنیکی، نشان دادن و تسلط خوب بر مهارت‌ها و تجارب خود، داشتن گفتگوی موثر و آگاهی از تکنیک‌ها و اصول مصاحبه می‌توانید از میزان استرس خود بکاهید.

یکی دیگر از راهکارهای کاهش استرس در جلسات مصاحبه شغلی، تمرین مصاحبه‌های آزمایشی یا حضور تمرینی در چنین جلساتی است تا بتوانید از اضطراب خود عبور کنید.

پیشنهاد مطالعه: آیا باید نتیجه مصاحبه کاری را از کارفرما پیگیری کنیم؟

سخن پایانی

در جلسات کاری و مصاحبه‌های شغلی معمولا افراد دچار استرس و اضطراب می‌شوند که این موضوع می‌تواند دلایل مختلفی همچون ترس از قبول نشدن در جلسات مصاحبه، فشار زمان، عدم اطمینان از پاسخ‌ها و داشتن خطاهای تخصصی و فنی، ترس از تحقیرشدن توسط کارفرما و آماده نبودن و نداشتن اعتماد به نفس داشته باشد.

با کمک شیوه‌های نام برده شده در بالا می‌توانید به راحتی بر استرس خود در جلسات مصاحبه شغلی و کاری غلبه کنید و از اضطراب خود در این زمینه بکاهید. گاهی اوقات در تقدیر شما نوشته نشده تا در این شغل شاغل باشید و قطعا اگر در این موقعیت کاری موفق نبودید حتما حکمتی دارد و قسمت شما قطعا فعالیت در حوزه کاری و شغل دیگری است.

زهره سادات حسینی

از سال ۱۳۹۸ فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز کردم. از تحصیل در رشته مهندسی کشاورزی به سمت طراحی گرافیک با نرم‌افزار فوتوشاپ سوق پیدا کرده و هم‌زمان با یادگیری آن، مدیریت شبکه‌های اجتماعی شرکت‌های مختلف را نیز برعهده گرفتم. بعد از مدتی به دنیای تولید محتوای متنی و وب‌سایت‌های شرکتی وارد شده و این تجربیات من را به سمت یادگیری سئو و اصول تولید محتوا سوق داد. تاکنون، بیش از هزار مقاله و محتوای متنی سئو شده تولید و هزاران طرح گرافیکی خلق کرده ام. چندین سایت وردپرسی را طراحی و بهینه‌سازی کرده و همچنان در زمینه طراحی سایت، تولید محتوای متنی و گرافیکی و مدیریت شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنم. همواره در تلاشم تا با یادگیری بیشتر و کسب تجربیات جدید، مهارت‌های خود را به سطح بالاتری رسانده و در مسیر حرفه‌ای خود مفید‌تر عمل کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *